Zdravá výživa

Pomeranč:                                                                                                                                                                                                                                                                                                          K nám se dovážejí pomeranče hlavně z Kypru, z Řecka a Italie. Je to baječné ovoce. U nás jsou oblíbené  hlavně druhy hrobokoré a potom malé mandarinky. Pomeranče se jedí čerstvé, ale připravují se z nich i osvěžující limonády, pomerančové šťávy, kompoty a kůra se někdy proslazuje cukrem. Je v nich také jeden zajímavý vitamín. Sladké pomeranče rostou na pomerančovníku čínském. Je to strom nrbo keř, pocházející pravděpodobně z Číny. Do jižní Evropy se dostal někdy v 15. nebo v 16. století a do Ameriky ještě později. I u nás ho chtěli šlechtici pěstovat. Škoda, že se jim to nepovedlo. Nemuseli bychom pomeranče dovážet.

Tabulka udává dlouhodobě průměrný obsah živin, prvků, vitamínů a dalších nutričních parametrů zjištěných v pomerančích.

 

Složka Jednotka Průměrný obsah Prvek (mg/100 g) Průměrný obsah Složka (mg/100g) Průměrný obsah
voda g/100 g 86,1 Na 5 vitamin C 44 - 79
bílkoviny g/100 g 1,1 K 150 vitamin D 0
tuky g/100 g 0,1 Ca 47 vitamin E 0,24
cukry g/100 g 8,5 Mg 10 vitamin B6 0,10
celkový dusík g/100 g 0,18 P 21 vitamin B12 0
vláknina g/100 g 1,7 Fe 0,1 karoten 0,047 - 0,155
mastné kyseliny g/100 g stopy Cu 0,05 thiamin 0,11
cholesterol g/100 g 0 Zn 0,1 riboflavin 0,04
energie kJ/100 g 158 Mn stopy niacin

 0,4

Tabulka: zdroj www.wikipedie.cz

____________________________________________________________________________________________________________________

Jablko:

Jablek je mnoho druhů. Zrají v době od července do října. Moudře vysázel dědeček naší zahradu. Máme jablka skoro celý rok. Už koncem července zrají letní jablka. Nejsou ještě trvanliva, ale k jídlu, na závin i na mošt se hodí docela dobře. I křížaly si z nich neusušíme. Celý podzim jíme parmény a malináče. V zimě příjde řada na jablka panenská a kožené renety. A jablko ontario? Ta nám vydrží až do června. Na jablka jsme si zvykli, a když se jich náhodou urodí méně a musíme jimi šetřit, nejsme ani pořádně ve své kůži. V jablkách je hodně vitamínu C a ten nám asi chybí. Ale spíš je to tím, že jablka nic nemůže nahradit. Je to naše nejlepší ovoce. Až vyrostu, budu ošetřovatnaše jabloně právě tak, jako to dělá dědeček: Budu je okopávat, hnoji, seřezávat i stříkat, aby si to snad nerozmyslili a nepřestaly rodit ovoce.  

 

Složka Jednotka Průměrný obsah Prvek (mg/100 g) Průměrný obsah Složka (mg/100g) Průměrný obsah
voda g/100 g 85,4 Na 3 vitamin C 3 - 20
bílkoviny g/100 g 0,4 K 100 vitamin D 0
tuky g/100 g 0,1 Ca 3 vitamin E 0,27
cukry g/100 g 11,2 Mg 3 vitamin B6 0,06
celkový dusík g/100 g 0,05 P 8 vitamin B12 0
vláknina g/100 g 1,6 Fe 0,1 karoten 0,017
mastné kyseliny g/100 g stopy Cu 0,02 thiamin 0,03
cholesterol g/100 g 0 Zn 0,1 riboflavin 0,02
energie kJ/100 g 190 Mn 0,1 niacin 0,1

Tabulka: zdroj www.wikipedie.cz

____________________________________________________________________________________________________________________

Jahoda:

Jahody rostou na rostlince jahodovníku. Jahoda má červenou dužinu s drobnými seménky. Chodívám na jahody do lesa na paseku. Už z dálky poznám, kde je jich hodně. Bývají často pohromadě. Rostlinky jahodovníku vysílají na strany plazivé výhonky. Ty se uchytnou v zemi a brzy vyroste nový jahodník. Květy jahodovníku jsou bilé, plody červené a voňavé. Někdy je citím až na dvacet kroků a hnes na ně dostanu chuť. Proto mi ve džbánečku přibývají pomali. Jistě by bylo výhodnější, kdyby v lese rostly jahody zahradní. Najedl bych se jich dost brzy a džbánek by byl plný za pět minut. Jenomže nevím, co by místo nich mělo růst na zahrádkách. A tak raději nechám všechno při starém. 

 

Složka Jednotka Průměrný obsah Prvek (mg/100 g) Průměrný obsah Složka (mg/100g) Průměrný obsah
voda g/100 g 89,5 Na 6 vitamin C 77
bílkoviny g/100 g 0,13 K 160 vitamin D 0
tuky g/100 g 0,1 Ca 16 vitamin E 0,20
cukry g/100 g 6,0 Mg 10 vitamin B6 0,06
celkový dusík g/100 g 0,13 P 24 vitamin B12 0
vláknina g/100 g 1,1 Fe 0,4 karoten 0,008
mastné kyseliny g/100 g stopy Cu 0,07 thiamin 0,03
cholesterol g/100 g 0 Zn 0,1 riboflavin 0,03
energie kJ/100 g 113 Mn 0,3 niacin

0,6

Tabulka zdroj: www.wikipedie.cz