Zdravá výživa
Pomeranč: K nám se dovážejí pomeranče hlavně z Kypru, z Řecka a Italie. Je to baječné ovoce. U nás jsou oblíbené hlavně druhy hrobokoré a potom malé mandarinky. Pomeranče se jedí čerstvé, ale připravují se z nich i osvěžující limonády, pomerančové šťávy, kompoty a kůra se někdy proslazuje cukrem. Je v nich také jeden zajímavý vitamín. Sladké pomeranče rostou na pomerančovníku čínském. Je to strom nrbo keř, pocházející pravděpodobně z Číny. Do jižní Evropy se dostal někdy v 15. nebo v 16. století a do Ameriky ještě později. I u nás ho chtěli šlechtici pěstovat. Škoda, že se jim to nepovedlo. Nemuseli bychom pomeranče dovážet.
Tabulka udává dlouhodobě průměrný obsah živin, prvků, vitamínů a dalších nutričních parametrů zjištěných v pomerančích.
Složka | Jednotka | Průměrný obsah | Prvek (mg/100 g) | Průměrný obsah | Složka (mg/100g) | Průměrný obsah |
---|---|---|---|---|---|---|
voda | g/100 g | 86,1 | Na | 5 | vitamin C | 44 - 79 |
bílkoviny | g/100 g | 1,1 | K | 150 | vitamin D | 0 |
tuky | g/100 g | 0,1 | Ca | 47 | vitamin E | 0,24 |
cukry | g/100 g | 8,5 | Mg | 10 | vitamin B6 | 0,10 |
celkový dusík | g/100 g | 0,18 | P | 21 | vitamin B12 | 0 |
vláknina | g/100 g | 1,7 | Fe | 0,1 | karoten | 0,047 - 0,155 |
mastné kyseliny | g/100 g | stopy | Cu | 0,05 | thiamin | 0,11 |
cholesterol | g/100 g | 0 | Zn | 0,1 | riboflavin | 0,04 |
energie | kJ/100 g | 158 | Mn | stopy | niacin |
0,4 |
Tabulka: zdroj www.wikipedie.cz
____________________________________________________________________________________________________________________
Jablko:
Jablek je mnoho druhů. Zrají v době od července do října. Moudře vysázel dědeček naší zahradu. Máme jablka skoro celý rok. Už koncem července zrají letní jablka. Nejsou ještě trvanliva, ale k jídlu, na závin i na mošt se hodí docela dobře. I křížaly si z nich neusušíme. Celý podzim jíme parmény a malináče. V zimě příjde řada na jablka panenská a kožené renety. A jablko ontario? Ta nám vydrží až do června. Na jablka jsme si zvykli, a když se jich náhodou urodí méně a musíme jimi šetřit, nejsme ani pořádně ve své kůži. V jablkách je hodně vitamínu C a ten nám asi chybí. Ale spíš je to tím, že jablka nic nemůže nahradit. Je to naše nejlepší ovoce. Až vyrostu, budu ošetřovatnaše jabloně právě tak, jako to dělá dědeček: Budu je okopávat, hnoji, seřezávat i stříkat, aby si to snad nerozmyslili a nepřestaly rodit ovoce.
Složka | Jednotka | Průměrný obsah | Prvek (mg/100 g) | Průměrný obsah | Složka (mg/100g) | Průměrný obsah |
---|---|---|---|---|---|---|
voda | g/100 g | 85,4 | Na | 3 | vitamin C | 3 - 20 |
bílkoviny | g/100 g | 0,4 | K | 100 | vitamin D | 0 |
tuky | g/100 g | 0,1 | Ca | 3 | vitamin E | 0,27 |
cukry | g/100 g | 11,2 | Mg | 3 | vitamin B6 | 0,06 |
celkový dusík | g/100 g | 0,05 | P | 8 | vitamin B12 | 0 |
vláknina | g/100 g | 1,6 | Fe | 0,1 | karoten | 0,017 |
mastné kyseliny | g/100 g | stopy | Cu | 0,02 | thiamin | 0,03 |
cholesterol | g/100 g | 0 | Zn | 0,1 | riboflavin | 0,02 |
energie | kJ/100 g | 190 | Mn | 0,1 | niacin | 0,1 |
Tabulka: zdroj www.wikipedie.cz
____________________________________________________________________________________________________________________
Jahoda:
Jahody rostou na rostlince jahodovníku. Jahoda má červenou dužinu s drobnými seménky. Chodívám na jahody do lesa na paseku. Už z dálky poznám, kde je jich hodně. Bývají často pohromadě. Rostlinky jahodovníku vysílají na strany plazivé výhonky. Ty se uchytnou v zemi a brzy vyroste nový jahodník. Květy jahodovníku jsou bilé, plody červené a voňavé. Někdy je citím až na dvacet kroků a hnes na ně dostanu chuť. Proto mi ve džbánečku přibývají pomali. Jistě by bylo výhodnější, kdyby v lese rostly jahody zahradní. Najedl bych se jich dost brzy a džbánek by byl plný za pět minut. Jenomže nevím, co by místo nich mělo růst na zahrádkách. A tak raději nechám všechno při starém.
Složka | Jednotka | Průměrný obsah | Prvek (mg/100 g) | Průměrný obsah | Složka (mg/100g) | Průměrný obsah |
---|---|---|---|---|---|---|
voda | g/100 g | 89,5 | Na | 6 | vitamin C | 77 |
bílkoviny | g/100 g | 0,13 | K | 160 | vitamin D | 0 |
tuky | g/100 g | 0,1 | Ca | 16 | vitamin E | 0,20 |
cukry | g/100 g | 6,0 | Mg | 10 | vitamin B6 | 0,06 |
celkový dusík | g/100 g | 0,13 | P | 24 | vitamin B12 | 0 |
vláknina | g/100 g | 1,1 | Fe | 0,4 | karoten | 0,008 |
mastné kyseliny | g/100 g | stopy | Cu | 0,07 | thiamin | 0,03 |
cholesterol | g/100 g | 0 | Zn | 0,1 | riboflavin | 0,03 |
energie | kJ/100 g | 113 | Mn | 0,3 | niacin |
0,6 |
Tabulka zdroj: www.wikipedie.cz